Syftet med studien är att undersöka hur romerna framställts i nyhetsrapporteringen i det så kallade Mariafallet som utspelade sig under oktober och november månad 2013. Fallet började med att en blond flicka upptäcktes i ett romskt läger i Grekland och misstänktes ha kidnappats, något som blev en stor nyhet i världspressen. Analysen fokuserar framför allt på journalistikens roll i skapandet av ett vi och deperspektiv och stereotypiseringen av romer i svensk press. Totalt analyseras 30 nyhetsartiklar från tidningarna Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten.
Uppsatsen utgår från teorier om stereotypisering, framingteori, ”vi och de”-perspektiv samt journalistikens makt och sanningsanspråk. I metoden ingår kvantitativ analys, bildanalys och kvalitativ textanalys.
Undersökningens resultat visar att romer framställs på ett stereotypt och fördomsfullt vis i nyhetsrapporteringen om fallet. De beskrivs som kriminella, barnarövare, opassande vårdnadshavare och personer som exploaterar barn. Resultatet visar också att det finns ett vi och de-perspektiv i rapporteringen, i synnerhet genom kontraster och jämförelser mellan Maria och hennes romska fosterföräldrar och konstateranden som att en rom inte kan vara blond och att en ljushyad person inte kan vara rom.