Antalet aktiva investerare har under senare tid ökat på de finansiella marknaderna. I takt med detta har ett växande intresse för börsen gett rum för nya informationskanaler. Den kostnadsfria information och de rekommendationer som en investerare har möjlighet att ta del av har kritiserats. Kvaliteten och objektiviteten har betvivlats som ett resultat av ett växande antal rekommendationer i media och uppmärksamhet bland investerare.
Många som investerar har någon gång oroat sig över att investera rätt. Därför kan man fråga sig själv om de rekommendationer som vi intar från affärstidningar och Internet har något värde för investerare. Syftet med denna studie är med hänsyn till ovan introducerade problem att undersöka om aktierekommendationer publicerade i en svensk finanstidning har någon effekt på aktiemarknaden och något värde för investerare. Uppsatsens frågeställningar löd på följande vis:
En kvantitativ studie har genomförts med avseende på ovanstående frågeställningar. Denna uppsats söker svar i tidigare forskning inom området samt i teorier som behandlat den effektiva marknadshypotesen samt behavioural finance för att förklara utvecklingen av köp- och säljrekommendationer och aktiers kursförändringar.
De rekommendationer som använts i denna uppsats har publicerats på Dagens Industri och utifrån OMXS30 har fyra aktier valts som mer specifikt har jämförts med respektive rekommendation. Dessa aktier är AstraZeneca, Ericsson B, Hennes & Mauritz B och Swedbank A. OMXS30 användes dessutom som jämförelseindex i denna uppsats. Köp- och säljrekommendationer är det som denna studie inriktar sig på, vilket betyder att neutrala rekommendationer har uteslutits.
Inget signifikant samband hittades på att aktierekommendationer, köp såväl som sälj, genererar avsevärt högre avkastning om investerare följer dessa. Sammanfattningsvis tyder denna studie på att marknaden är effektiv vilket innebär att arbitragemöjligheten är tämligen liten och att aktierekommendationer inte har något värde för privata investerare, (då de uppenbarligen inte är vinstgivande).