Då alltfler företag i dag internationaliseras tack vare öppnare gränser mellan länder och en friare marknad för kapital och arbetskraft, ökar även betydelsen av kunskaper inom interkulturell kommunikation. Med denna uppsats avser vi att undersöka hur kulturella skillnader kommer till uttryck vid möten inom och mellan organisationer. Fokus för undersökningen har varit Spanien-Sverige då handelsrelationerna mellan dessa länder aldrig varit mer omfattande. Detta samarbete har underlättats av medlemskapet i EU vilket förenklar handel och investeringar.
Studien är kvalitativ och data har insamlats via direktintervjuer. De teorier som ligger till grund för analysen är kopplade till interkulturell kommunikation samt nationella kulturers inverkan på människors beteende. Teorier av detta slag utgår ofta ifrån att det finns egenskaper som är typiska för olika nationaliteter och att det existerar nationella kulturer. Samtidigt har det lyfts fram kritik mot detta synsätt då många menar att kultur skapas i relationer mellan människor och att det därmed är ytterst problematiskt att tillskriva människor egenskaper utifrån nationell tillhörighet.
I vår slutsats har vi kommit fram till att det finns ett antal aspekter som skiljer svenska och spanska företag åt såsom synen på tid, hierarki, artighet/formalitet och relationer. Dessa skillnader kan innebära kulturkrockar då människor tenderar att se kulturella olikheter som problem då de utgår ifrån sig själva och deras sätt att handla. Att vara medveten om dessa kulturella skillnader och bibehålla en öppenhet är dock av stor betydelse för ett lyckat samarbete och något som skapar goda möjligheter för fortsatta handelsrelationer länderna emellan.