En företagsform som diskuterats och blivit allt mer etablerad under de senaste decennierna är nätverk. En utveckling startade då alternativa företagsstrukturer förändrades från en hierarkiskt uppbyggd organisationsstuktur till en mer decentraliserad sådan. På dagens marknad råder en allt hårdare konkurrens och anpassning krävs för att som enskilt företag kunna utvecklas och behålla sin plats på marknaden. Ett sätt att som företag bli starkare är att samarbeta med andra aktörer och genom detta arbetssätt komplettera varandra och ta del av betydelsefull kunskap och resurser.
Syftet är med utgångspunkt i studiens valda teorier inom relationsmarknadsföring undersöka vad arbete enligt dessa teorier, alternativt ej arbete enligt dessa, skapar för effekter hos flygbolag inom en allians. Detta undersöks med applicering av flygbranschen, vilken är en bransch där många företag arbetar enligt en nätverksstruktur. För att kunna utöka sin marknad och nå nya geografiska områden samarbetar flygbolag för att kunna erbjuda sina resenärer fler destinationer och en utökad service. Detta leder till föredelar både för det enskilda företaget som för hela nätverket. Genom att arbeta enligt denna struktur medförs att konkurrenter istället blir samarbetspartners. Detta undersöks genom en kvalitativ studie med intervjuer av anställda inom vissa av medlemsflygbolagen i Star Alliance.
Slutsatserna av vilka effekter ett samarbete enligt en nätverksstruktur medför är huvudsakligen fördelaktiga för de undersökta bolagen. De har visat en utveckling inom många områden med samarbetsrelationer till andra flygbolag som den största tillgången. Vissa brister har iakttagits i kommunikationsflödet inom organisationen men övervägande visas positiva effekter av arbete inom en flygbolagsallians.