Hur har modejournalistiken sett ut och utvecklats sedan 1921 till nutid? Denna uppsats undersöker det genom att analysera artiklar ur Idun och Husmodern från 1921, 1955, samt deras respektive slutnummer – Idun 1963 och Husmodern 1988. Idun och Husmodern kan ses som föregångare till dagens tidningar med modeinnehåll och därför görs även en jämförelse med två av dagens största modetidningar – Damernas Värld och Femina.
Syftet är baserat på frågorna: Hur mycket utrymme får modejournalistiken? Hur ser texterna ut? Hur är texterna skrivna? Hur ser illustrationerna och fotografierna ut? Hur samspelar texten, illustrationer/fotografier och annonser? En kvalitativ text- och bildanalys görs på de utvalda artiklarna. Fyra artiklar per år och tidning, Idun och Husmodern, från 1921 och 1955, samt en artikel från deras respektive slutår analyseras. Ur de aktuella numren av Damernas Värld och Femina analyseras en artikel från respektive tidning.
Undersökningen visar att det skett förändringar i modejournalistiken, både i layout och i text. Det märks främst då bilderna tar allt mer plats och texten krymper. Även skribenternas stil förändras på så vis att det fria och skönlitterära försvinner, samt att texterna inte längre innehåller lika mycket kunskap och fördjupning. Men det kvarstår ändå likheter. Dagens Damernas Värld och Femina påminner om de tidningarna som då kallades för veckopress och som innehöll delvis mode, men även annat material.