I många organisationer och företag finns det en ökad personalstyrka med en annan etnisk bakgrund än den svenska. Med anledning av detta har vi valt att titta närmare på etnisk och kulturell mångfald.
Denna uppsats är en empirisk undersökning som baserar sig på litteraturstudier samt på intervjuer av tre butikschefer och några av dess medarbetare. Vårt syfte med studien är att ta reda på hur butikscheferna påverkas av kulturella skillnader och hur de anpassar sitt ledarskap till olikheterna. I den befintliga referensramen behandlas teorier om ledarskap och organisationskultur bland annat för att enkelt kunna sätta läsaren in i ämnet.
Utifrån de svar vi har erhållit från de intervjuade butikscheferna och medarbetarna har vi kommit fram till olika ställningstaganden. De flesta var positivt inställda till den etniska mångfalden. Blandningen av människor gör att butikscheferna får nya perspektiv och nya infallsvinklar till sitt ledarskap. Det blir ett större utbyte av kunskaper, idéer samt ökade konkurrensfördelar. Den etniska mångfalden är viktig för ledarna eftersom de anser att deras arbetsplats speglar dagens samhälle. Det är också viktigt att invånarna kan identifiera sig med organisationen samtidigt som att de får en positiv image och en nöjd kundkrets.
Det finns också negativa faktorer som kulturella skillnader kan medföra, det finns risker som organisationer måste ta hänsyn till och vara medvetna om. Ett exempel är kommunikationssvårigheter när det gäller svenska språket som inte är tillräckligt utvecklat. Det har visat sig att butikscheferna anpassar sin ledarstil till detta och blir mer uppgiftsorienterade i sitt sätt att leda. Konflikter som uppstår uppfattas av butikscheferna som naturliga omständigheter men som man försöker hitta hastiga lösningar på. Cheferna är tydliga i sitt sätt att hantera konflikter på och vill inte att dessa upprepas.