(dans)Konst som utbildning (estetisk) Erfarenhet och demokrati
2022 (Swedish)In: I rörelse: Estetiska erfarenheter i pedagogiska sammanhang / [ed] Anders Burman; Petra Lundberg Bouquelon, Huddinge: Södertörns högskola, 2022, p. 59-79Chapter in book (Refereed) [Artistic work]
Abstract [sv]
Med en syn på utbildning och på konst som överskridande handlingar och som sätt att vara i och med världen, undersöker denna essä dans i utbildning som estetiskt erfarande och som etiskt ansvarstagande för annanhet och pluralitet, förutsättningar för en demokratisk utbildning.
Resonemangen bygger på John Deweys och Maxine Greenes tänkande om konst som erfarenhet, utbildning och demokrati, Gert Biestas teorier om konst som utbildning och utbildning som plats för subjektets och demokratins tillblivelse, samt Sue Stinsons tankar om dans, danspedagogik och tillblivelse. Det teoretiska ramverket prövas med referens till två studier som redovisas kort, om skapande dans och om dans som ämnesundervisning.
I en etnografisk studie beskriver blivande lärare sitt fria skapande i dans i relationella termer, präglat av närhet och närvaro, fantasi, förhöjd perception, kommunikation, risktagande och mottaglighet för det oförutsägbara. Dansandet framstår i deweyansk mening som estetiskt erfarande, och det relationella som etiskt i samklang med Arendts och Levinas tankar om intersubjektivitet och alteritet, grundläggande i Biestas och Greenes syn på utbildning som rum för förändring och tillblivelse.
Kvantitativa observationsdata från lektioner i Matte som en dans antyder att dansen upprättar ett gynnsamt rum för lärande så som beskrivet av Ferenc Marton m.fl., med intensiv interaktion mellan lärare, de lärande och ämnesinnehållet. Deltagarnas estetiska och matematiska litteracitet samspelar medan dansen som dialogisk och sinnlig interaktion öppnar för estetiskt erfarande i sin förkovran i både estetiskt och matematiskt kunnande.
I båda studier placerar sig estetiskt erfarande genom dans centralt i subjektets interaktion med världen och i skaffandet av specifika kunskaper, färdigheter och förhållningssätt. Slutsatser dras om den pedagogiska kraften av att dansa och arbeta i konsterna – att öppna rum för estetiskt erfarande och att låta konsterna undervisa och erfara vad det betyder att finnas till i den sociala och materiella världen.
Place, publisher, year, edition, pages
Huddinge: Södertörns högskola, 2022. p. 59-79
Series
Södertörn Academic Studies, ISSN 1650-433X ; 90Södertörn Studies in Higher Education ; 10
Keywords [en]
Arts and Education, Dance, Dance Education, Aesthetics, Ethics, Teacher Education, Educational Theory, Philosophy of Education
Keywords [sv]
Konst och utbildning, Dans, Dansdidaktik, Estetik, Etik, Lärarutbildning
National Category
Pedagogy
Research subject
Studies in the Educational Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:sh:diva-48833ISBN: 978-91-89504-07-3 (print)ISBN: 978-91-89504-08-0 (electronic)OAI: oai:DiVA.org:sh-48833DiVA, id: diva2:1654923
2022-04-292022-04-292022-06-03Bibliographically approved