Om revisionsplikten ändras eller slopas, vad händer då?: En studie kring hur revisionsbolagen och deras klienter, de små aktiebolagen påverkas av en förändring i revisionsplikten
2006 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 points / 15 hp
Student thesis
Abstract [sv]
Problembakgrund: Svenskt Näringsliv gav för en tid sedan professorerna Per Thorell och Claes Norberg ett uppdrag att undersöka nytta och kostnad med revision i små aktiebolag. Slutsatserna kring undersökningen publicerades i en rapport som presenterades den 16 mars 2005. Denna rapport ledde till att debatten kring revisionsplikten i de små aktiebolagen togs upp på nytt. Många har olika åsikter angående detta och i praktiken är frågan inte utredd och det finns ett behov att undersöka ämnet vidare. Vår studies huvudproblem är: Hur påverkar en förändring i revisionsplikten revisionsbolagen? Vilka konsekvenser får detta för klienterna, de små aktiebolagen?
Syfte: Syftet med vår studie är att undersöka behovet och nyttan med revisionsplikt för mindre bolag ur revisorernas perspektiv. Samt att undersöka hur en förändring påverkar klienterna, de små aktiebolagen.
Avgränsningar: Vi avser att enbart fokusera oss på hur förändringarna påverkar revisorer samt deras klienter. Avgränsningarna blir därför att vi har valt att välja bort hur det påverkar resten av marknaden som exempelvis kreditgivare. Ytterliggare en avgränsning är att vi enbart har fokuserat oss på en storstad, Stockholm.
Metod: För att genomföra undersökningen tänker vi använda oss av en kvalitativ och kvantitativ metod. Insamlingen skall ske genom personliga intervjuer med revisorer samt via enkäter med de små aktiebolagen.
Resultat och slutsatser: Den kvantitativa undersökningen visar att en klar majoritet av respondenterna är positivt inställda till en förändring av revisionsplikten, dock upplevs ett borttagande som negativt, då det kan ge konsekvenser. Som till exempel kan det bli svårare att ta nya lån. Den kvalitativa undersökningen visar att de större revisionsbolagen inte i alltför stor utsträckning berörs av en förändring då detta endast innebär en omfördelning av arbetsuppgifterna, men att de små revisionsbolagen kan få det svårare med en sådan omstrukturering. Ett borttagande upplevs mest som negativt för de små revisionsbolagen då en ökad konkurrens kan leda till att de inte kan fortsätta sin verksamhet som den ser ut idag. Samtliga är överens om att nyttan av de utförda revisionstjänsterna överväger kostnaden, trots de stigande priserna. Att en förändring av revisionsplikten skulle kunna vara önskvärt men inte ett borttagande.
Place, publisher, year, edition, pages
Huddinge: Institutionen för ekonomi och företagande , 2006. , p. 35
Keywords [sv]
revisionsplikt, revision, revisor
National Category
Economics and Business
Identifiers
URN: urn:nbn:se:sh:diva-472OAI: oai:DiVA.org:sh-472DiVA, id: diva2:16174
Uppsok
samhälle/juridik
Supervisors
Examiners
2006-01-302006-01-30