Relativvärdering av IT-bolag: En empirisk studie av sex börsnoterade bolag
2005 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 points / 15 hp
Student thesis
Abstract [sv]
Med det nya millenniet blommade IT-industrin som allra bäst och investerare omsatte stora mängder pengar i aktier och IT-bolagen. Tillväxten var hög och nya aktörer slog sig snabbt fram på marknaden. Sen ”sprack bubblan” som det sägs. Tillväxten stannade upp och försvann, på samma sätt försvann många av dessa nya IT-bolag. De som blev kvar fick det jobbigt under ett flertal år med stora förluster i de flesta fallen.
När det gäller värdering av företag finns många olika metoder och alternativ. Denna uppsats handlar om problematiken med att värdera bolag som går med förlust. Under 2000-talets första del då IT-bolagen gick som bäst, tills att förlust blev ett kännetecken för dessa bolag, har vi följt upp ett antal företag, värderat dessa och jämfört dem 1999 och nu (2004).
Uppsatsen har utgått från relativvärderingen eftersom vi anser att den är den bästa i denna typ av jämförelser. Då vinsten inte kan användas som mått på förlustbolag gäller det att hitta andra värden att jobba med. Omsättningen och börskursen har legat till grund för denna teori. Uppsatsen har som främsta värderingsmetod P/S värdering där börskursen sätts i förhållande till försäljningen. Som stödjande metod används P/E värdering där börskursen istället sätts i förhållande till vinsterna. P/E värderingen har dock endast använts då bolaget gått med vinst och därför har inga prognostiserade vinster gjorts.
Under den empiriska delen, beskrivs sex stycken bolag inom IT-branschen som alla varit verksamma under IT’s bra dagar som under de sämre dagarna då kraschen kom och som idag fortfarande är aktiva. Bolagen är olika i storlek och har varierande omsättning. Fyra går med vinst (WM-Data, Framfab, CSC och TietoEnator) och två går med förlust (ProAct och Icon). Vi har jämfört dessa företag med varandra samt med branschen. Vi har därför använt oss av ytterligare åtta företag som tillsammans med dessa sex för att kunna få ett snitt på varje multipel på hela branschen.
Vi har genom denna undersökning kommit fram till några slutsatser, bland annat att värderingar inom en sådan turbulent bransch som IT-branschen är svåra att ha en noggrann kontroll över. Många siffror tillhör de extrema och jämförs de med andra branscher finns stora skillnader. Trots detta har branschen stabiliserats något under åren men företagen är mer undervärderade idag mot för fem år sedan.
Place, publisher, year, edition, pages
Huddinge: Institutionen för ekonomi och företagande , 2005. , p. 62
Keywords [sv]
Värdering, IT-bolag
National Category
Business Administration
Identifiers
URN: urn:nbn:se:sh:diva-308OAI: oai:DiVA.org:sh-308DiVA, id: diva2:15996
Uppsok
samhälle/juridik
Supervisors
2005-08-262005-08-26