Samtidshistoriska institutet (SHI) vid Södertörns högskola har genom åren arrangerat ett antal vittnesseminarier med fokus på det radikala 1960- och 70-talet: kvinnorörelsen, miljörörelsen, daghemskampen, sexliberalismen, aktivisterna och 1968, fångkampen i KRUM, med mera.
1960-och 1970-talet var en tid när politikbegreppet vidgades. Man sökte nya former för det politiska arbetet. Dessutom gavs politiken ett delvis nytt innehåll. "Det personliga är politiskt" hävdade de nya feministerna. Även för många andra kom livet att politiseras. Att finna nya former för hur man skulle leva, bo och arbeta blev angeläget. Konsten, musiken, filmen, teatern, litteraturen kom också att politiseras och ge uttryck för det nya engagemanget.
Denna livets och kulturens politisering speglas i föreliggande skrift. Här redovisas utskriften från två vittnesseminarier: "Allt var liksom i rörelse." Ett vittnesseminarium om kulturens politisering under 1960- och 1970-talet, från gränsöverskridande formexperiment till engagemang och samhällskritik och Tillsammans. Ett vittnesseminarium om det alternativa livet och den alternativa kulturen på 1970-talet.
Vittnesmålen spelades in på band och har efter utskrift redigerats av Mari Gerdin och Lena Lennerhed. Vittnena har även läst igenom utskrifterna och gjort vissa korrigeringar.