Det förekommer en mängd olika företagsrekonstruktioner på marknaden. Denna uppsats behandlar en typ av företagsrekonstruktion, management buyouts (MBO). Begreppet innebär att den befintliga företagsledningen köper upp delar eller hela företaget och genom sitt majoritetsägande går från att vara passiva agenter till ägare.
Syftet med denna uppsats är för det första att undersöka huruvida aktiekursen påverkas vid tillkännagivandet av en kommande MBO. Veckans affärers totalindex har valts som jämförelseindex då det publicerar köpkurser. Studien bygger på hypotesen om effektiva marknader med utgångspunkt att priserna på aktier snabbt anpassas till ett nytt jämviktspris vid ny information. En event studie har används som metod vid tidpunkten fem dagar innan ett MBO beslut tillkänna gavs samt fem dagar efter. Inom tidsperioden mäts en kumulerad avvikelseavkastning (CAR).
För det andra undersöks de säljande bolagens motiv bakom en MBO. Analysen grundas på data från pressreleaser och information som erhållits från företagens hemsidor och deras bokslut. Vidare undersöks hur marknaden tolkar signalen om en kommande MBO.
För det tredje görs en fallstudie för att undersöka hur den köpande ledningens intressen förändras då de går från agenter till ägare. Vidare analyseras hur kontraktskostnader förändras i samband med en MBO. Studien bygger på forskning gällande praktiska aspekter av MBO och agentteorin. Semistandardiserade intervjuer har använts som metod, där tre företagsledningar utgör urvalet.
Den empiriska studien resulterade i att ett MBO-meddelande medför en initial negativ effekt på avvikelseavkastning. Priset diskonteras ej till fullo vid meddelandedagen utan fortsätter att justeras även dagarna efter tillkännagivandet av en kommande MBO. Utfallet i denna studie stöder ej den effektiva marknadshypotesen.
Företagens signal till marknaden om fokusering på kärnverksamhet uppfattas av marknads aktörer som en indikation på att ledningen inte har lyckas förvalta bolaget i rätt riktning och att framtiden för bolaget är osäker.
I enlighet med agentteorin visade studien på att då företagsledningen går från agenter till ägare ökar ledningens motivation avsevärt vilket i sin tur leder till en bättre förvaltning av företaget. När det gäller kontraktsförhållandet mellan tidigare ägare och företagsledning utgår icke-kontrakterad ersättning såsom säkerhet, status och trivsamma arbetsförhållanden efter MBOn. Försäkrings- och övervakningsaktiviteter reduceras då det inte föreligger en risk för finansiell kris. Studien visade även på att en hög belåningsgrad eller skuldsättningsgrad ökar utnyttjandet av skatteskölden. Ett företag kan göra värdevinster tack vare den ökade belåningen efter en MBO, vilket stöder Modigliani och Millers teori om kapitalstruktur.
Huddinge: Institutionen för ekonomi och företagande , 2005. , p. 46