Piller för hajar: En jämförelse av läkemedelsfonder på den svenska marknaden år 2003-2008
2008 (English)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 points / 15 hp
Student thesis
Abstract [sv]
Under det senaste decenniet har fondsparandet ökat i Sverige till den grad att i stort sett vartenda hushåll har någon form av fondsparande. Med detta kommer fler insatta sparare, flera fondbolag och fonder, samt ökad medial uppmärksamhet. Då vi under 2007 och början av 2008 sett en nedgång på börsen och det ryktas om kommande lågkonjunktur blir det aktuellt att se över sina investeringar. Läkemedelsfonder sägs vara okänsliga för konjunkturen och tenderar att gå sin egen väg på aktiemarknaden. Istället är det andra faktorer som politiska beslut, patentfrågor, forsknings- och utvecklingskostnader påverkar läkemedelsbranschen och hur dessa fonder presterar. Kan läkemedelsfonder vara en passande investering i nuläget då marknaden är på väg neråt?
I undersökningen jämförs 27 stycken läkemedelsfonder som marknadsförs i Sverige med två index som avspeglar stockholmsbörsen med hänsyn till utdelningar; SIX RX och SIX PRX. Jämförelsen har gjorts kvartalsvis och undersökt avkastning, standardavvikelse och Sharpekvot. Data om fonderna respektive index har hämtats från analysföretaget morningstar.se respektive databasen SIX Trust.
Resultatet visade att läkemedelsfonderna tillsammans i genomsnitt per kvartal haft en avkastning på 0,83 %, betydligt lägre än indexen; SIX PRX 4,45 % och SIX RX 4,35 %. Värdeförändringen över hela perioden var också klart sämre för läkemedelsfonderna. Dock fanns det några få undantag, som andra kvartalet 2005 då läkemedelsfonderna slog båda index eller fonden Carnegie Global Healthcare som sticker ut och presterar klart bättre än båda index i genomsnitt och i värdeförändring över perioden. Däremot kunde man se ett mönster; att då marknaden gått neråt har läkemedelsfonderna följt med, men inte lika mycket och vice versa i uppgång. Läkemedelsfonderna hade liknande standardavvikelse som indexen, dvs. lika hög risk, men som sagt till en mycket lägre avkastning. Även Sharpekvoten hos läkemedelsfonderna är mycket lägre än hos indexen, detta är även testat på en signifikantnivå på 5 % och det är en klar skillnad.
Place, publisher, year, edition, pages
Huddinge: Institutionen för ekonomi och företagande , 2008. , p. 36
Keywords [sv]
läkemedelsfonder, finansiering
National Category
Economics and Business
Identifiers
URN: urn:nbn:se:sh:diva-1667OAI: oai:DiVA.org:sh-1667DiVA, id: diva2:15771
Uppsok
samhälle/juridik
Supervisors
2008-06-112008-06-11