Uppsatsen behandlar ämnet utlandsetablering och grundar sig i en multipel fallstudie vilken utförts genom intervjuer på sex svenska företag som är etablerade i Förenade Arabemiraten. Enligt tidigare forskning finns det flera olika strategier ett företag kan använda sig av vid utlandsetablering. Syftet med uppsatsen har varit att undersöka varför och hur ett antal svenska företag gått till väga för att etablera sig i Förenade Arabemiraten, samt jämföra de olika tillvägagångssätten med teorier kopplade till utlandsetablering.
Den ökade globaliseringen har fört med sig en mer homogen värld där allt fler företag väljer att expandera utanför det egna landets gränser. Förenade Arabemiraten har i nuläget en av världens snabbast växande ekonomier samt en stor efterfrågan av västerländska produkter. Sverige tillhör de länder i Europa som har flest multinationella företag räknat per capita.
Anledningar till varför ett antal svenska företag har etablerats i Förenade Arabemiraten är företagens strävan efter geografisk närhet till kunderna, den höga tillväxten i landet samt landets höga efterfrågan av västerländska produkter och västerländskt tänkande.
Val av etableringsstrategi har i högsta grad styrts av Förenade Arabemiratens legala system. De företag som vill etablera sig i landet måste vara mycket väl medvetna om de kulturella skillnader som existerar. Byråkratin är omfattande och krånglig vilket kräver tålamod och förståelse för att handläggning tar lång tid. Den ekonomiska utvecklingen är dynamisk och har medfört hög inflation vilket leder till minskade marginaler. Långa kredittider påverkar likviditeten och kräver att företagen har goda ekonomiska resurser för att kunna etablera sig i Förenade Arabemiraten.