Studieverkstan politik och praktik: Lägesrapport och probleminventering
2007 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 points / 15 hp
Student thesis
Abstract [sv]
Denna uppsats redogör för regering och riksdags samt högskoleledningars uppfattning om nivån på andraspråksstudenters språkliga kompetens i det svenska språket. Uppsatsen visar hur dessa instanser anser att högskolor och universitet bör arbeta för att höja denna kompetens hos studenterna, där det behövs. I ljuset av denna politiska diskurs undersöker och beskriver uppsatsen hur skolor runtom i landet svarar på regeringens krav och hur kraven påverkar det arbete de för inom sina studentstödsverksamheter, de så kallade Studieverkstäderna. Uppsatsen är till sin karaktär dels en presentation eller ”positionsrapport” av verksamheternas arbete i nuläget och dels en inventering både av den problematik som studentstödsverksamheterna arbetar med och av de krav som de politiska instanserna ställer på andraspråkselevers språkkompetens.
Den teoretiska grunden för uppsatsen är forskningen inom interkulturell retorik, speciellt viktig är community of practice-teorin, som innebär att miljön formar grupper som hålls samman av det de gör; exempelvis kan en gemensam språklig praktik forma en sådan sammanhållen grupp – en community of practice eller språkgemenskap. Uppsatsen tar även avstamp från ett socialt perspektiv på skrivande och lärande där begrepp som litteracitet (literacies), socialisering och praktiker är centrala.
Place, publisher, year, edition, pages
Huddinge: Institutionen för svenska, retorik och journalistik , 2007. , p. 39
Keywords [sv]
studieverkstad, studentstöd, språkverkstad, svenska som andraspråk, högskola, universitet, språkstöd, språkpolitik, högskolepolitik, språkpolicy, språkproblem, probleminventering
National Category
Other Humanities not elsewhere specified
Identifiers
URN: urn:nbn:se:sh:diva-1391OAI: oai:DiVA.org:sh-1391DiVA, id: diva2:15466
Uppsok
humaniora/teologi
Supervisors
Examiners
2007-10-222007-10-22