Det problem som behandlas i denna uppsats är: Vilka faktorer är avgörande för att den offentliga arbetsförmedlingen ska kunna uppnå högre kundvärde?
Att uppnå högre kundvärde anses vara ett område som omfattas av många olika aspekter att ta hänsyn till. En viktig aspekt är organisationers förmåga att anpassa sig efter kundernas ständigt förändrade behov. Det är den inriktningen som uppsatsens skribenter har valt att ta.
Det konstateras att fler och fler företag i Sverige väljer att flytta sin produktionsavdelning utomlands för att minska sina kostnader. Det enda som inom en snar framtid stannar kvar i Sverige är företagens ”prototypavdelning” dvs. deras forskningsdel. Man kan säga att det har skett ett paradigmskifte och att man har gått från industrisamhälle till ett kunskapssamhälle.
Företagen har blivit mycket mer benägen om att rekryterna rätt personer till rätt syfte och därför har de blivit mycket mer specifika i deras ansökningar.
Den offentliga arbetsförmedlingen var ensam fram till 1990-talet om att vara den enda Arbetsförmedlingen i Sverige. Efter en lagändring kunde även privata företag vara med om att slåss om att tillfredsställa kundföretagens behov. Det uppstod en konkurrenssituation som blev ogynsamm för den offentliga arbetsförmedlingen.
Det som syns tydligt är att de privata arbetsförmedlingarna har anpassat sig mycket snabbare till det ökade behovet än vad den offentliga arbetsförmedlingen har gjort.
Trovärdigheten för de privata arbetsförmedlingarna har ökat hos företagen och arbetssökande medan det har minskats för den offentliga arbetsförmedlingen.
Syftet med uppsatsen är att ur ett organisationsledningsperspektiv göra en jämförande studie för att kunna besvara vilka skillnader som finns mellan den offentliga arbetsförmedlingen och de privata arbetsförmedlingarna med avseende på förändringsförmåga?
Undersökningen har genomförts genom att intervjua en chef i vardera av organisationerna Den offentliga arbetsförmedlingen och Adecco.
Teorierna som forskarna har använt sig av är främst inriktade på vad organisationer ska ta hänsyn till för att kunna uppnå förändringar. De beskriver hur organisationer kan skapa förutsättningar för förändringar i organisationen, samt lära sig av sin omgivning och sina misstag. Vilka organisationsstruktur som passar in på organisationens befintliga situation samt samarbete mellan olika aktörer, den egna personalen och kunderna bidrar till att lättare förändras.
De finns även teorier som handlar om den befintliga kulturen i organisationerna och vilka ledaregenskaper som passar bäst i olika situationer. Anledningen till att dessa områden också finns att hitta i teorikapitlet beror på deras direkta koppling till den interna marknadsföringen, som i sig är väldigt viktigt för en organisations förändringsförmåga. Forskarna har dock begränsat sig till att inte ta hänsyn till dem i sin undersökning.
Undersökningen visar att den offentliga arbetsförmedlingen på många sätt arbetar med att identifiera kundernas behov, men på grund av olika skäl inte har förmågan att anpassa sig efter deras behov.
Ett av skälen är att de är en statlig myndighet vilket gör att de har en historia av byråkrati, krångliga och långa beslutsled. På grund av dessa omständigheter har organisationen mycket svårt att uppnå nödvändiga förändringar.
En annan skäl är att engångskommunikationer i organisationen är så omfattande att politikerna omedvetet går miste om viktig information från frontpersonalen.
Förändringsarbetet är väldigt svår att genomföra pga. organisationens kultur och tradition som är så djupgående i organisationen att det är svårt att rubba.
2007. , p. 83