På samma sätt som det inte är möjligt att säga något om klimatförändringar på grundval av vädret enskilda år, är det heller inte möjligt att säga så mycket om medieutvecklingen utifrån förändringar mellan två år. Det är nödvändigt att anlägga ett mycket längre tidsperspektiv, och det är också viktigt att studera de faktorer i omvärlden som påverkar medierna. Enskilda företagsledningar har ingen möjlighet att styra den övergripande medieutvecklingen, men däremot kan de reagera och möta den på den på olika sätt. För att få förståelse för medieutvecklingen behövs både stadiga backspeglar och god omvärldskunskap, parallellt med ett visionärt och framåtblickande prognosticerande.
Precis vid sekelskiftet, år 2000, gavs boken På väg mot medievärlden 2020 ut för första gången. Den var en fortsättning av en seminarieserie vid JMK på Stockholms universitet, och blev en lärobok för studenter på universiteten. Boken kommer nu 2019 i sin sjätte och helt omarbetade upplaga. I boken medverkar 17 medieforskare från de flesta universitet med medieforskning, och de skriver om allt från teknikutveckling, sociala medier och läsardata till etik och relationen mellan journalistik och politik.
År 2000 var framtidstron stark och år 2020 låg behagligt långt bort. Nu är vi nästan framme vid 2020, och siktet är därför istället inställt på 2030. Men hur gick det med alla de förhoppningar och farhågor som forskarna diskuterade i den första antologin? Och vad vågar vi tro om 2030?