sh.sePublications
Change search
Link to record
Permanent link

Direct link
BETA
Ek Österberg, Emma
Publications (1 of 1) Show all publications
Ek Österberg, E. (2016). Marknadsidéer i själva verket: Trafikverket och den renodlade beställarrollen. Huddinge: Södertörns högskola
Open this publication in new window or tab >>Marknadsidéer i själva verket: Trafikverket och den renodlade beställarrollen
2016 (Swedish)Report (Other academic)
Abstract [sv]

Trafikverkets uppgift är att med ett trafikslagsövergripande perspektiv ansvara för långsiktig planering och utbyggnad av transportsystemet för väg- och järnvägstrafik samt sjö- och luftfart. Det praktiska arbetet utförs dock inte inom myndigheten då Trafikverket, från och med 2010 och på regeringens uppdrag, är en renodlad beställarorganisation. Det betyder att staten lämnat över till marknaden det marknaden anses sköta bäst samtidigt som Trafikverket, i sin roll som beställare, ska stå för kravformulering och uppföljning.

Men hur beskriver och förverkligar Trafikverket den renodlade beställarrollen? Och vad betyder det för processer och relationer mellan Trafikverket och övriga aktörer – stora och små entreprenörer – på den marknad där trafikpolitiken ska realiseras?

Emma Ek Österberg är fil. dr i offentlig förvaltning och verksam vid Förvaltningsakademin, Södertörns högskola samt vid Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet.

Place, publisher, year, edition, pages
Huddinge: Södertörns högskola, 2016. p. 109
Series
Förvaltningsakademin ; 6
National Category
Public Administration Studies
Identifiers
urn:nbn:se:sh:diva-30597 (URN)978-91-87843-55-6 (ISBN)
Projects
Trafikverket, en modern myndighet
Funder
Swedish Transport Administration
Available from: 2016-07-14 Created: 2016-07-12 Last updated: 2017-03-03Bibliographically approved
Organisations

Search in DiVA

Show all publications